Foto: Tineke Bouwman (rechts) en Iris van Dijk voor The Green Kitchen

Ook op een doordeweekse dag als donderdag zit vegetarisch restaurant The Green Kitchen in de Junusstraat rond lunchtijd goed vol. Op de kaart én de tafels staan veel verschillende gerechten die er niet alleen lekker, maar ook mooi uitzien. Tineke Bouwman, eigenares van The Green Kitchen: “We willen mensen laten ervaren dat vegetarisch eten gewoon lekker is, iets om van te genieten.”

Tineke heeft altijd iets gehad met restaurants. “Ik ben geboren in Culemborg en ben op mijn 15e in een restaurant gaan werken in plaats van folders rondbrengen. Ook tijdens mijn studie in Utrecht heb ik altijd in de horeca gewerkt. Wat me daarin aantrok? Onder andere het werken met mensen.”

Tineke volgde in Utrecht de lerarenopleiding, voor huishoudkunde. Ze werkte onder andere bij ROC A12 in Ede, waar ze ook kookles gaf. “Ik ben daar gestopt omdat we naar Frankrijk gingen. Dat was iets wat we al langer wilden doen en toen onze zoon 10 was, was het nu of nooit.”

“We hadden daar een Bed & Breakfast, oftewel een Chambre d’hôte. De gasten konden ook ’s avonds bij ons eten aan de zogenaamde table d’hôte. Je eet dan wat de pot schaft.”

Entree van The Green Kitchen in Wageningen, waar Julie-Anne de bestelling van een gast klaarmaakt.
Entree van The Green Kitchen in Wageningen, waar Julie-Anne Brouwer de bestelling van een gast klaarmaakt. Foto: Tonny van Oosten

In het geval van Tineke betekende dat een vegetarische maaltijd. “In Frankrijk was dit helemaal niet gewoon en kreeg ik te horen dat mensen dan niet zouden komen. Maar de meeste mensen bleken het heel lekker te vinden, ook kinderen. En ik genoot van het koken, ik kan daar veel creativiteit in kwijt.”

Inspirerende gerechten

De Chambre d’hôte was hard werken. “Maar ook heel erg leuk”, aldus Tineke. “Ik heb er het ondernemerschap ontdekt. Hard werken, maar wél je eigen keuzes maken.”

“Les geven heb ik ook altijd erg leuk gevonden, alleen wordt op een school veel door anderen beslist en niet altijd zoals je het zelf zou willen doen. Toen we na vijf jaar weer naar Nederland kwamen wilde ik niet opnieuw voor de klas gaan staan, ik wilde mijn eigen baas blijven.”

‘Onze ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en uit de omgeving, je weet waar het vandaan komt’

Een quiche van The Green Kitchen Wageningen.
Een quiche van The Green Kitchen Wageningen.
Foto: instagram The Green Kitchen

Ook wilde Tineke iets blijven doen met koken, haar passie. “Verder wil ik graag mensen inspireren. Zo kwam ik op het idee van The Green Kitchen: mensen laten ervaren dat vegetarisch eten ook lekker en gezond is en alles bevat wat je nodig hebt.”

“Onze ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en uit de omgeving, je weet waar het vandaan komt. Als mensen zien dat het zo ook kan, dat het lekker is en gezellig, dan wordt het meer gewoon.”

Voor Tineke een bewuste keuze. “Je kunt de wereld niet veranderen, alleen er zelf anders in gaan staan. Dat lijkt klein, maar heeft wel effect!”

Ook twee avonden open

Tineke en haar gezin kozen voor Wageningen. “Ik heb hier al eerder gewoond en twee zussen hebben hier gestudeerd. Wageningen is erg leuk.”

“Ik begon klein, met de entree en het kamertje erachter. Goed te doen voor iemand alleen, ik deed toen namelijk nog alles zelf. Maar toen het Griekse restaurant naast ons dicht ging heb ik dat pand erbij genomen en hebben we de muur doorgebroken.”

Een goede keuze, zo bleek, want daarvoor zat iedereen wel erg op elkaars lip. Nu kom je terecht in een lichte ruimte die gezellig is ingericht met allerlei verschillende, oudere meubels. Wij voelden ons hier in elk geval meteen thuis. Plus het is een mooie ruimte voor de diners waar The Green Kitchen begin dit jaar mee gestart is.

De gezellige ruimte van The Green Kitchen Wageningen.
De gezellige ruimte van The Green Kitchen. Foto: Tonny van Oosten

Tineke: “Gasten vroegen waarom we niet ook ’s avonds open waren. Ik besloot het uit te proberen, alleen op vrijdagavond. Dat was zo’n succes dat we al snel ook op zaterdagavond open gingen. Het eten is niet te duur, omdat ik graag wil dat mensen hier makkelijk naar binnen stappen.”

Hoewel, naar binnen stappen…. Het is aan te raden om te reserveren, want het is vaak vol.

83 soorten appels

Tineke Bouwman in de moestuin van The Green Kitchen Wageningen.
Tineke in de moestuin met enkele van
de 83 soorten appels – eigen foto

De menukaart wisselt regelmatig omdat er wordt gekookt met producten van het seizoen. Een deel daarvan komt uit de eigen moestuin.

“We hebben onze moestuin op de Eng nu zo’n anderhalf jaar”, vertelt Tineke. “De vorige eigenaar was dol op appels, dus we hebben appelbomen, echt geweldig. Met zo’n 83 soorten!”

“Het kunnen er zoveel zijn, omdat ze allemaal geënt op de bomen die er staan. Aan vrijwel elke tak hangt weer een andere soort! Ze gaan in onze appelsap die een groot succes is. Gemengde appels geeft de lekkerste sap.”

Natuurlijk komt niet alles uit de eigen moestuin, maar ook de andere producten komen zoveel mogelijk uit de streek. Tineke: “Soms moeten we wat verder kijken, een avocado bijvoorbeeld kan natuurlijk nooit local zijn, of verse sinasappelsap.”

“En ons brood komt van een bakker uit Amersfoort, maar hij gebruikt wel het meel van molen De Vlijt uit Wageningen. De koffie komt van Columbus, hier verderop in de straat.
In de Junusstraat werken we graag samen.”

Pancake Sunday

Amerikaanse pancakes bij The Green Kitcchen Wageningen
Foto pancakes: facebookpagina The
Green Kitchen Wageningen

The Green Kitchen is tegenwoordig ook open op de koopzondagen, met Pancake Sundays.

Tineke: “Ik wilde niet zomaar open zijn, maar iets bijzonders doen met die dag. Het werd Pancake Sunday, we maken dan van elf tot drie allerlei soorten Amerikaanse pancakes. Ook hartige. En vegan, daar gebruik ik lijnzaad voor in plaats van eieren.”

“Dat was zo leuk om te doen! Iedereen genoot, wij ook. De volgende Pancake Sundays zijn op de extra koopzondag van 26 november en op 3 december.”

Ze hebben ook catering (voor kerst bijvoorbeeld)

Tijdens ons gesprek komt er iemand langs die eten wil bestellen voor een feest thuis. “Ook dat doen we”, bevestigt Tineke als ze terugkomt. “Het is geen hele uitgebreide catering. Soep, quiches, salades en dergelijke, maar geen uitgebreid buffet. Daar zijn we te klein voor.”

“En voor kerst hebben we een kerstmaaltijd met drie gangen, het menu en alle informatie staat op onze facebook pagina.”

De bestelling die net werd gedaan blijkt voor 10 mensen te zijn, ze komen het zelf ophalen. “Op een zaterdag als ook het restaurant open is, dus dat wordt goed nadenken over de logistiek”, lacht Tineke.

“Koken is eigenlijk ook een soort wiskunde. Het halve werk gebeurt voor je de keuken in gaat: het inkopen en klaarzetten, het voorsnijden. Ook dat is onderdeel van het creatieve proces dat koken is. Ook dat is genieten.”

The Green Kitchen Wageningen van buiten.

The Green Kitchen
Adres: Junusstraat 47, 6701 AX Wageningen
Open: wo+do 11.00-17.00 uur, vrij+za 11.00-21.00 uur, 
koopzondag 11.00-15.00 uur
Tel: 06 – 557 012 00
Email: hello@thegreenkitchen.nl
Facebook: www.facebook.com/thegreenkitchenwageningen

 

 

Reactie