Het staat al 7 jaar te koop, maar nu is er toch belangstelling voor het oude postkantoor aan het Plantsoen. Eén van de ideeën voor het gebouw is een POPPODIUM! Zou die er echt kunnen komen? We hebben de feiten voor je op een rij gezet.

1. De gemeente wil hier graag kunst en cultuur

Op dit moment hebben het oude postkantoor en het gebouw ernaast de bestemming ‘detailhandel’ en ‘zakelijke dienstverlening’.

Een obstakel dus?

Niet als het aan de gemeente ligt. Die wil de bestemming namelijk het liefst veranderen in kunst en cultuur, ook om meer leven in de binnenstad te krijgen. Gunstig dus voor een poppodium, ook omdat de meeste politieke partijen het hier mee eens zijn.

Ze hebben alleen wel met een voorwaarde. Ze vinden dat het de gemeente géén geld mag kosten.

Alleen de VVD en het CDA hebben een andere mening, zij vinden de bestemming cultuur te beperkend. En de VVD vindt een grote winkelketen ook heel prima.

2. Er zijn nog 5 plannen voor deze plek

Het poppodium is slechts één van de plannen die bij de gemeente zijn binnengekomen.

De andere plannen zijn:

  • 90 studenteneenheden
  • 44 appartementen met onderin allerlei bedrijfjes, zoals een bakkerij, stadscafé en frietloket
  • eenzelfde idee met verschillende bedrijven op de begane grond en woningen daar bovenop, maar meer grote lijnen dan een uitgewerkt plan
  • 32 studio’s voor studenten of jongeren met autisme, geen ideeën voor de onderste laag
  • een niet te groot hotel, met op de begane grond ruimte voor kunst en cultuur

Het plan voor het hotel is van Gerben Kuipers, jazeker, de oprichter (en oorspronkelijke eigenaar) van het Heerenstraattheater en oprichter van Cinemec. Zijn plan is het verst uitgewerkt, compleet met art impressions.

Een art impression van het plan van Gerben Kuipers voor het oude postkantoor en het gebouw ernaast. Artimpression door DP6 architectuurstudio
Een art impression van het plan van Gerben Kuipers voor het oude postkantoor en het gebouw ernaast. Artimpression door: DP6 architectuurstudio

3. De oude Rabobank wordt misschien ook onderdeel van de plannen

Het oude postkantoor is groot en loopt door tot aan de Poststraat. Er is dus veel ruimte voor eventuele plannen.

Maar het kan nog mooier:

Als ook het gebouw ernaast meedoet, dan heb je het hele blok tussen Plantsoen, Junusstraat, Poststraat en Beuningstraat te pakken. Het plan voor het hotel gaat hier bijvoorbeeld van uit.

Er is echter een probleem:

In dit gebouw, de oude Rabobank, zit nu makelaar Jeltes ten Hoor. Henk ten Hoor is mede-eigenaar van de oude Rabobank en heeft al laten weten dat als de gemeente doorzet met de bestemming kunst en cultuur, ze het pand zullen moeten kopen.

En dat kan een struikelblok worden.

4. Er komt waarschijnlijk nieuwbouw – en dat mag hoger worden

Vijf van de zes plannen gaan uit van nieuwbouw, omdat er bijvoorbeeld ook parkeervoorzieningen moeten komen. Volgens Kuipers verkeert het gebouw overigens in zo’n slechte staat, dat er niets anders op zit.

Die nieuwbouw zou hoger mogen worden dan wat er nu staat, namelijk 4 lagen tot een maximum van 14 meter.

Alleen het plan voor een poppodium gaat uit van gebruik van het bestaande gebouw, inclusief de kelder.

5. Een poppodium klinkt geweldig, maar kan het wel?

Hoe realistisch is een poppodium op deze plek? Volgens Pim Dankloff van Popcultuur Wageningen is er veel draagvlak voor het idee. Popcultuur organiseert live muziek in Wageningen en dat wordt goed bezocht. En ze staan niet alleen.

Andere organisaties hebben al laten weten mee te willen doen. Zo is Jongerenvereniging Unitas bereid om naar het Plantsoen te verhuizen als de plannen doorgaan.

Er zijn ideeën voor oefenruimtes en een expositieruimte en er zouden hier weer kunst- en cultuurlessen kunnen worden gegeven, die we nu in Wageningen missen door het faillissement van Het Venster.

Maar kan het ook financieel?

René Bastiaansen van Wageningen Live vertelde op de eerste politieke bijeenkomst over de plannen, dat hij veel poppodia in het land heeft bezocht – en er nog geen heeft gezien die zichzelf kan bedruipen.

Als er een succesvol poppodium wordt neergezet kan het volgens hem met ondersteuning van subsidies wel goed functioneren, vooral als meerdere organisaties gebruikmaken van de plek. De gemeente gaat er echter vanuit dat wat hier komt, zichzelf moet kunnen redden.

Misschien kan het in combinatie met het hotel? Op zich staan de verschillende partijen voorzichtig open voor een samenwerking.

6. Het gaat in elk geval allemaal nog lang duren

Of het nu een poppodium wordt of iets anders, dit gaat allemaal nog lang duren. Er moet nu eerst worden bepaald wat de gemeente écht wil en of de ingediende plannen haalbaar zijn, ook financieel.

Dit zou in mei 2018 moeten leiden tot een ontwerp voor een nieuw bestemmingsplan.

Er is een grote kans dat dat plan betekent, dat de bestemming van de plek moet worden veranderd.

Voor een poppodium geldt dit zeker. Ook dat kost tijd en kan leiden tot bezwaren die eerst moeten worden opgelost of weerlegd.

Kortom, er staat ‘binnen 10 jaar’ voor dit alles. Maar dat is de wettelijke term, aldus de verantwoordelijke wethouder. De gemeente streeft naar ‘zo snel mogelijk’.

 

Reactie