De gemeenteraad heeft ja gezegd: op het braakliggende stuk grond tussen Nieuwe Kanaal, Binnenhaven en Nieuwe Singel komt een tijdelijk gebouw waar straks 312 studenten in kunnen wonen. En dat gebouw komt er snel! Want eigenlijk had het er al dit studiejaar 2017/2018 moeten staan. Enkele feiten:

1. Het zal er 10 jaar staan, niet langer

De kamers zijn nú nodig en alleen als een gebouw tijdelijk is, kan het hier snel worden neergezet.

Bij de andere plannen voor studentenkamers gaat het wel om permanente bouw. Aan de Costerweg zijn ze al gestart, maar bij de andere plannen duurt dat nog wel even.

En dat is te lang, want aan het begin van dit studiejaar bleek dat een derde van de studenten geen kamer kon vinden in Wageningen.

2. Kant-en-klare units in 4 verdiepingen op elkaar

Jawel, ze gaan straks kant-en-klare units als blokken op elkaar stapelen. Vier verdiepingen hoog. Daaromheen komt plek voor auto’s en – uiteraard – fietsen. Benieuwd hoe dat er uit gaat zien? Te Kiefte Architecten tekenden alvast een impressie:

Een impressie van de tijdelijke studentenhuisvesting op Nieuwe Kanaal 1 in Wageningen.-Impressie door Te Kiefte Architecten
Een impressie van de tijdelijke studentenhuisvesting op Nieuwe Kanaal 1 in Wageningen.-Impressie door Te Kiefte Architecten

3. Met binnenplein voor het studenten buitenleven

Het is de bedoeling dat de units om een soort binnenplein worden neergezet. Het studenten buitenleven moet straks daar plaatsvinden, zodat de bewoners van Nieuw Kortenoord er zo min mogelijk last van hebben. Want die zijn niet allemaal blij met de komst van de studenten.

4. De rotonde wordt aangepast voor al die extra fietsers

Eén van de bezwaren tegen de komst van zo’n 300 studenten op die plek is de verkeersveiligheid. Want dat zijn veel extra fietsers die straks allemaal naar de campus en naar de stad gaan.

Daarom wordt de rotonde Kortenoord Allee/Nijlantsingel aangepast: daar kunnen fietsers straks oversteken naar de Haagsteeg. Dit moet in 2018 gebeuren, er is al budget voor.

De rotonde Kortenoord Allee - Nijlantsingel in Wageningen.
Bij de rotonde Kortenoord Allee – Nijlantsingel komt een oversteek voor fietsers en ander langzaam verkeer.

De kortste weg naar de campus is echter de onoverzichtelijke oversteek naar de Ooststeeg of langs het Agro Business park naar de Nijenoord Allee. Een grote stroom fietsers tijdens de spits kan daar voor veel oponthoud zorgen en misschien ook gevaarlijke situaties.

De gemeente gaat daarom vanaf het moment dat de kamers klaar zijn het verkeer op de oversteek naar de Ooststeeg in de gaten houden. Om te kijken of de er misschien nog meer verkeersmaatregelen nodig zijn.

 

Reactie