Wist je dat elektriciteit uit planten nu al mogelijk is?

Dat liet het jonge Wageningse bedrijf Plant-e zien op de kerstmarkt afgelopen weekend. Daar stonden ze met een kerstboompje dat – jawel! – zelf een klein kerstlampje liet branden.

Maar waarom is JUIST DE KOMENDE DAGEN iedereens hulp nodig?

Om ze te helpen onderzoeksgeld uit Brussel te winnen. En dat kan alleen als ze bij de top 10 zitten in de Katana crowdfund actie, die eindigt op de laatste dag van het jaar. Dus juist nu hebben ze donaties nodig.

Eén zo’n kerstboompje met lichtje (je kunt er nu nog één ‘kopen’ via een donatie) is leuk natuurlijk, maar de droom van Plant-e is dat deze wel heel groene elektriciteit op veel grotere schaal kan worden toegepast.

“Daar is allleen nog veel meer onderzoek voor nodig”, vertelt Joke tijdens de kerstmarkt.

En dat kost geld.

Natuurgebied als energieleverancier

Verlichting in de vangrail via Plant-e tussen Wageningen en Ede.
Foto: facebook pagina Plant-e

Joke: “Op de campus branden al lichtjes via dit systeem en ook in de vangrail aan de weg tussen Wageningen en Ede. Daar ligt het systeem in de berm.”

“En in twee voorbeeldtuintjes laten de planten in de ene tuin een buitenlamp branden, in de andere kun je je telefoon opladen.”

“Maar wij willen meer!”

Meer? Joke: “Het zou fantastisch zijn als we dit systeem op grote schaal kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door het onder natuurgebieden te leggen. Zoals wetlands, want er moet genoeg water in de grond zitten om de stroom te geleiden.”

“Op die manier kun je toch stukken grond gebruiken, waar je verder niets mee kan.”

Het systeem kan zo meteen ook de voor de natuur belangrijke wetlands beschermen. Als wetlands stroom leveren, is het opeens belangrijk om ervoor te zorgen dat ze blijven bestaan en dat ze niet uitdrogen.

Klinkt allemaal heel mooi, maar hoe werkt het?

Het systeem van Plant-e is in wezen heel simpel. Planten produceren ‘afval’, dat in de grond wordt afgebroken door bacteriën en daar komen elektroden bij vrij. Vang je die elektroden op, dan heb je elektriciteit.

Misschien niet zo krachtig als bij zonnepanelen, maar wel een letterlijk heel groene en heel milieuvriendelijke energie. Ook omdat het geen schade toebrengt aan de planten en het gebied waar het systeem in ligt.

Dit filmpje legt het uit (wel in het Engels):

Groene stap voorwaarts

Een heel groene stap voorwaarts dus en een systeem zonder overlast. Voor Nederland op dit moment waarschijnlijk meer iets voor de lange termijn. Maar Plant-e kijkt ook naar afgelegen dorpen elders in de wereld, waar ze nog geen (!) elektriciteit hebben.

Voor die plekken op aarde kan dit systeem een enorme stap vooruit zijn. De mensen daar kunnen het bijvoorbeeld onder hun rijstvelden leggen en zo ook eindelijk beschikken over elektriciteit.

Slimme sensor

Succes voor de crowdfund actie is dus belangrijk om geld binnen te krijgen voor onderzoek. Het opgehaalde geld zelf wordt natuurlijk ook gebruikt. Daar heeft Plant-e een specifiek doel voor: een slimme sensor voor de landbouw, werkend op elektriciteit van de verbouwde gewassen zelf.

Zie voor alle informatie de Katana crowdfundpagina van Plant-e, in samenwerking met Pyco, het bedrijf dat de sensors maakt. Je kunt al doneren vanaf 5 euro. En doneer je genoeg (65 euro), dan krijg je je eigen doe-het-zelf pakket om een ‘plant batterij’ te maken!

Zie voor meer informatie over elektriciteit door levende planten 
ook de eigen site van Plant-e, www.plant-e.com.

 

Reactie