Bagels & Beans heeft sinds half augustus een bugs bagel. Met meelwormen, kleine krekels en een paar sprinkhanen. Dat maakt nieuwsgierig, dus besloten we ervoor te gaan. En wij zijn niet de enigen, vertelt een medewerkster. “Ze gaan best goed, veel mensen proberen hem een keertje uit.”

We kiezen een cream cheese en een bagel uit en na een poosje staat hij dan echt op ons tafeltje. En het moet gezegd, het is een mooi broodje met dikke plakken avocado en grote stukken zongedroogde tomaten. Alleen ligt daar bovenop iets waar veel mensen van gruwen: meelwormen. Met kleine krekeltjes ertussen. Dus snel de cream cheese erop, broodje dubbel en een hap nemen.

Ons oordeel

De half opgegeten bugs bagel.De bagel gaat vervolgens met gemak helemaal op, want ja, hij is lekker! Dat komt wel omdat je vooral de andere ingrediënten proeft, de insecten zelf blijken vrij smakeloos. We proberen het uit door ze ook apart te eten. Wel maken ze de bagel lekker crunchy. Niet door ongezonde frituur zo blijkt, maar omdat ze gevriesdroogd zijn. De sprinkhaan heeft nog de meeste smaak en ook dat bevalt.

Misschien een vreemd idee dat een keten als Bagels & Beans insecten op de menukaart zet, want in Nederland is insecten eten alles behalve gewoon. Bagels & beans gaat echter niet voor gewoon, wel voor duurzaam en verrassend. Daar past deze bagel helemaal bij.

Insecten eten en Wageningen

Insecten eten is niet nieuw in Wageningen. In 2006 al werd hier het wereldrecord insecten eten gevestigd tijdens het evenement City of Insects. En er volgden meer evenementen waar insecten werden gegeten. Het werd steeds bekender. En minder vreemd. Maar nooit mainstream. Tot nu, want een bugs bagel bij Bagels & Beans is zo te bestellen.

Zij zijn overigens niet de enige die in onze stad insecten verkopen. In Wageningen zit ook TinyFoods waar je insecten in allerlei smaken kunt krijgen, maar ook eiwitrepen en eiwitpoeder van insecten. Verkoop gaat via hun site, die meldt dat insecten lekker, duurzaam en gezond zijn. ‘80% van de wereldbevolking geniet al van insecten eten’ stelt de site, die is opgericht door 3 studenten voeding van Wageningen University. ‘In Europa en Amerika zijn we eigenlijk raar dat we het niet doen. Insecten produceren 100x minder broeikasgassen dan koeien.’

Een meisje loopt met een grote hoeveelheid insecten op een schaal op een markt in Cambodja.
Insecten verkoop in Cambodja. In veel landen is insecten eten gewoon. – Foto: Simon Steinberger

Jimini’s

De insecten op de bugs bagel komen overigens niet van hen, maar van Jimini’s. Ook bij Jimini’s is promoten van insecten eten het doel en kun je verschillende producten bestellen. ‘Omdat voor voor de productie van insecten minder grondstoffen nodig zijn dan vlees, kunnen ze de ecologische voetafdruk van ons dieet behoorlijk verminderen. Ons doel is om deze nieuwe eiwitbron op ons bord te krijgen’, aldus deze site.

Insecten bij Bagels & Beans is een mooie stap, maar of het ooit mainstream wordt in Nederland? De Wageningse universiteit probeert dat al sinds vóór 2006 voor elkaar te krijgen.

Bagels & Beans
Hoogstraat 10, Wageningen
0317 - 76 90 26
Openingstijden: elke dag van 8.30-17.30 uur

TinyFoods
06-24 99 43 35
info@tinyfoods.nl

 

 

Reactie