‘Kom  verder, hier is het leuk!!’ staat er bij de ingang en dat tekent meteen de sfeer van de Brownies & downieS lunchroom in Wageningen. Een enthousiaste serveerster vraagt wat we willen drinken en brengt de kaart, onze broodjes zijn heerlijk en ja, natuurlijk nemen we een brownie toe. Alles vers gemaakt en geserveerd door het enthousiast team van mensen met een beperking, onder begeleiding van eigenares Dianne Dobbelsteen en kok Bram van Erp. “Vrijwel niemand wil een dagje vrij, ze genieten teveel van het werk”, vertelt Dianne.

Dianne komt uit Heeswijk-Dinter in Brabant en werkt al sinds haar zeventiende in de zorg. “Omdat ik uit een horecagezin kom, heb ik 25 jaar geleden samen met een vriendin ook een horeca opleiding gevolgd. Gewoon voor ons plezier. Nu combineer ik beide. Dit is mijn droom.”

Ook kok Bram komt uit Brabant. “Ik heb hiervoor drie jaar in de Brownies and downies in Eindhoven gestaan. Elke locatie werkt met professionele koks. Toen ze vanuit het hoofdkantoor vroegen of ik hier wilde werken heb ik direct ja gezegd. Hier kon ik mijn eigen keuken opzetten, die verantwoordelijk wilde ik graag. Dat was vorig jaar mei en het loopt goed. Sterker: het gaat nog elke dag beter!”

Mark (links) en kok Bram van Erp aan de slag in de keuken. Twee platen brownies staan klaar om de oven in te gaan. Foto: Tonny van Oosten
Mark (links) en kok Bram van Erp aan de slag in de keuken. Twee platen brownies staan klaar om de oven in te gaan. Foto: Tonny van Oosten

Bewust gekozen voor Wageningen

In september 2015 stopte Dianne van de ene op de andere dag met haar werk. “Ik zat vooral achter de computer en daar was ik niet de zorg voor ingegaan”, vertelt ze. “Bij het zoeken naar wat ik wel wilde kwam ik Brownies and downies tegen. Dat had alles voor mij: weer werken met de mensen waar ik de zorg voor in was gegaan én horeca! Ik ben meteen gaan praten in Veghel, waar Brownies and downies is begonnen.”

Mitchell (links) en Tessa achter de bar van Brownies and downies Wageningen. Foto: Tonny van Oosten
Mitchell (links) en Tessa. Foto: Tonny van Oosten

Het hoofdkantoor bleek een aantal regels te hebben over de plek waar een nieuwe Brownies & downieS mag worden gestart: in een plaats met zeker 25.000 inwoners en niet te dicht bij een bestaande vestiging. Ze vertelden Dianne dat Brabant al vol zat. Die liet zich daar niet door ontmoedigen. “Ik besloot meteen dat ik net zover het land in zou rijden tot het wél kon. Als je iets graag wil, dan kan er veel.”

Er werden meerdere plaatsen bezocht en Wageningen sprak haar het meest aan. “Wageningen is leuk, gemoedelijk. En niet zo groot dat we verloren raken tussen wat er allemaal nog meer is.”

Kampioen appels schillen

Dianne vond een geschikt pand op Hoogstraat 17. Het werd sfeervol ingericht met een open keuken achterin waar de soepen, broodbeleg, salades en natuurlijk de brownies worden gemaakt. Wel zes soorten! Mark werkt vandaag in de keuken en laat vol trots zijn werk zien: twee bakplaten brownies. “Die zijn met karamel en zeezout”, vertelt hij. “En die de gewone. Ze moeten nou nog de oven in.”

Terwijl achter hem Danny opruimt, komt de kok aanlopen met de ingrediënten voor belegde broodjes. “Ik stuur ze aan, alles wat gemaakt wordt gaat via mij. Bij Brownies and downies is voor het werken met verse producten gekozen, omdat we het eten op een hoog niveau willen houden.”

Herm aan de slag bij Brownies and downieS Wageningen. Foto: Tonny van Oosten
Herm aan de slag bij Brownies & downieS Wageningen. Foto: Tonny van Oosten

Ondertussen heeft Wilma het er even moeilijk mee dat zij vandaag geen keukendienst heeft. Vooral omdat ze zo aan de appeltaart gaan beginnen. Ze is namelijk de kampioen appels schillen. Maar dan ziet ze dat Herm wel wat hulp kan gebruiken met het vouwen van servetten en gaat bij hem aan tafel zitten.

Dianne: “Ze helpen elkaar altijd. Dat is het mooie van dit team. We houden elke ochtend een werkbespreking en verdelen dan de taken. De ene taak is geliefder dan de andere, dus wisselen we af. De minder populaire taken voeren ze vaak met zijn tweeën uit, dan is het sneller klaar en gezelliger.”

‘Ze helpen elkaar altijd, dat is het mooie van dit team’

“Naast de keuken is ook de bediening populair. Niet iedereen vindt het contact met de klanten even gemakkelijk, maar ook dan is er altijd iemand die even meeloopt en meehelpt. Zo draait iedereen volwaardig mee en dat geeft ze een boost in hun zelfvertrouwen. Je ziet de mensen hier echt groeien. We horen het ook van de ouders. Dat een zoon of dochter die niet naar school te krijgen was nu fluitend naar het werk gaat. En mensen aan durft te spreken. Ja, daar doe je het toch voor.”

Fraai opgemaakte High tea bij Brownies and Downies Wageningen.
High tea! Foto: facebookpagina Brownies & downieS Wageningen

Wist je dat er ook een Brownies & downieS taartenboek is? Voor als je nog een cadeau zoekt tijdens de feestdagen. Te koop bij Brownies & downieS Wageningen

1x per maand ‘Eten wat de pot schaft’

Elke laatste vrijdag van de maand kan er ook ’s avonds gegeten worden bij Brownies & Downies. Dianne: “Je krijgt dan een amuse, voorgerecht en hoofdgerecht voor maar 15 euro. Daar kun je je tot op de dag zelf voor aanmelden. Ook dan is het altijd heel gezellig.”

“Het is gewoon een feestje om hier te werken, voor iedereen. Ik denk dat we dat ook uitstralen en dat gasten daarom graag terugkomen.”

 
Dianne Dobbelsteen met Nina, Wilma en Danny voor de Brownies and Downies in Wageningen.
Vlnr: Nina, Wilma, Dianne Dobbelsteen en Danny voor de Brownies & downieS. Foto: Tonny van Oosten
Brownies and Downies Wageningen
Adres: Hoogstraat 17, Wageningen
Open: di t/m za 09.00–17.00 uur, alle koopzondagen 11.00-17.00 uur
en tijdens evenementen
Tel: 0317 - 844 414 
Email: wageningen@browniesanddownies.nl 
Facebook: www.facebook.com/browniesanddownieswageningen
Laatste vrijdag van de maand vanaf 17.00 uur ‘Eten wat de pot schaft’
Ook catering

 

 

Reactie